Onko Suomi demokratian mallimaa?

Aihealueet Nettidemokratia – mahdollisuudet ja vaarat Onko Suomi demokratian mallimaa?

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi  MikkoMäkelä 5 kuukautta, 3 viikkoa sitten.

 • Julkaisija
  Viestit
 • #643 Vastaus
  Hyödyllinen
  Up
  0
  Down
  Ei hyödyllinen
  Ylläpitäjä

  MikkoMäkelä

  Suomea pidetään lähes demokratian mallimaana, ainakin Suomessa. Ja on totta, että monet asiat ovat suhteellisen hyvin. Kuitenkin meillä on selkeästi ongelmia, joihin ollaan niin totuttu, että ei enää oikein edes tunnisteta niitä.

  Toisessa kohdassa listasin demokratian kriteerejä. Yksi niistä oli ”mahdollisuus osallistua on tasavertainen”.

  Tämän pitäisi koskea mahdollisuuksien mukaan myös ehdokkaita, ei vain äänestäjiä. Toki kaikki eivät pysty olemaan ehdokkaita ja jos ehdokkaita on runsaasti, niin on käytettävä joitain kriteerejä siihen, miten he saavat tilaa esimerkiksi medioista.

  Mutta kun suurimmat paikallislehdet eivät ole kutsuneet kaikista eduskunnassa jo olevista ryhmistä yhtään ehdokasta vaalipaneeleihin – samanaikaisesti kutsuessaan parista puolueesta useamman ehdokkaan – niin on syytä ihmetellä, toimitaanko alkuunkaan demokratian pelisääntöjen mukaan?

  Kelpaisiko tällainen malli tarjottavaksi esimerkkinä hyvästä demokratiasta vaikkapa muihinkin maihin? Mitä olet mieltä?

Vastaa aiheeseen: Onko Suomi demokratian mallimaa?
Vinkki: jotta selvistystyömme olisi tehokasta, pyri listaamaan tällä tasolla otsikossa lyhyesti yksittäinen asia, joka vaikuttaa aihealueeseen. Jos aihealue on esimerkiksi "Ilmastonmuutos", yksittäinen asia voi olla "lisäydinvoiman rakentaminen". Tämän alle taas voisi kuulua esimerkiksi "ydinvoiman riskit", "ydinpolttoaineen loppusäilytys" ja "ydinpolttoaineen riittävyys".
Tietosi: