Laki, sen porsaanreiät ja voiton maksimointi ohjaavana tekijänä.

Aihealueet Vanhustenhuolto Laki, sen porsaanreiät ja voiton maksimointi ohjaavana tekijänä.

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi  MikkoMäkelä 1 vuosi sitten.

 • Julkaisija
  Viestit
 • #637 Vastaus
  Hyödyllinen
  Up
  0
  Down
  Ei hyödyllinen
  Ylläpitäjä

  MikkoMäkelä

  Jos ihminen olisi rationaalisesti toimiva olento, niin juuri kenenkään ei olisi pitänyt olla yllättynyt siitä, että markkinataloudessa toimiva yritys pyrkii käyttämään kaikkia mahdollisia laillisia keinoja voiton maksimoimiseen. Markkinataloushan on luonnollisesti erinomainen asia, mutta se, että tämä perusta unohdetaan siinä, miten asioiden kuvitellaan ohjautuvan on usein ideologista haihattelua.

  Jos olet vastuussa yrityksen tuloksesta, sinulla on käytettävissäsi esimerkiksi seuraavia keinoja:
  – markkinointi ja mainonta
  – lobbaus
  – kustannusten minimoiminen

  Jos olet suuren terveysalalla toimivan yrityksen johdossa, ymmärrät pian, että kustannuksia voidaan minimoida monilla alueilla tekemällä asiat juuri ja juuri niin, että ei rikota lakia. Näillä alueilla laatu ei välttämättä näy helposti asiakkaalle (joka on se, joka maksaa – ei siis läheskään aina potilas), vaan puutteellista laatua voidaan korvata esimerkiksi lisäämällä markkinointia. Markkinointiin voi kuulua se, että hankitaan asiantuntijoita järjestelmän sisältä, jotka ymmmärtävät heikkoudet asiakkaan hankitanprosessissa, kuten kilpailutuksissa. Lobbaukseen kannattaa panostaa joskus suuriakin summia, koska siten saadaan varmistettua oma kilpailuasema – sopivat määräykset antavat omalle yritykselle kilpailuedun pudottamalla esimerkiksi pienempiä kilpailijoita leikistä kokonaan. Näin on Suomessa jo käynyt, vaikka valinnanvapauden oli tarkoitus lisääntyä – miten se voi lisääntyä, kun vain muutama yritys hallitsee markkinoita?

  Kommentteja? Erityisesti olen kiinnostunut siitä, miten tähän tilanteeseen päädyttiin niiden mielestä, jotka eivät myönnä kyseessä olleen ideologisten syiden sekoittuminen alkuperäiseen tavoitteeseen. Tämä on nimittäin omasta mielestäni yksi suurimmista syistä syntyneeseen katastrofiin.

Vastaa aiheeseen: Laki, sen porsaanreiät ja voiton maksimointi ohjaavana tekijänä.
Vinkki: jotta selvistystyömme olisi tehokasta, pyri listaamaan tällä tasolla otsikossa lyhyesti yksittäinen asia, joka vaikuttaa aihealueeseen. Jos aihealue on esimerkiksi "Ilmastonmuutos", yksittäinen asia voi olla "lisäydinvoiman rakentaminen". Tämän alle taas voisi kuulua esimerkiksi "ydinvoiman riskit", "ydinpolttoaineen loppusäilytys" ja "ydinpolttoaineen riittävyys".
Tietosi: